1 Music Telescope: "This is not a love song" - Μια πρώτη προσέγγιση στους Public Image Limited (part 1)

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

"This is not a love song" - Μια πρώτη προσέγγιση στους Public Image Limited (part 1)



Είπαν πως οι Public Image Ltd (εφεξής "PiL") στόχευσαν στην αποδόμηση της rock όπως την ξέραμε, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα εργαλεία της (τα ίδια, δηλαδή, μουσικά όργανα). Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να διασφαλιστεί η όποια ισορροπία στους δίσκους τους;

Ψηλαφείται διαρκώς μια αντίθεση ανάμεσα στο απτό και το ιδεατό, με το τελευταίο να υπερέχει στα σημεία. Και τούτο διότι οι PiL εκφράζουν περισσότερα απ' όσα παίζουν και εννοούν περισσότερα απ' όσα λένε. Στην ουσία, και πέραν της post-rock θεμελίωσης, το καίριο βήμα έγινε όταν ο John Lydon (πρώην τραγουδιστής των Sex Pistols ως Johnny Rotten) αποφάσισε να περάσουν -δια της παραγωγής- τον ήχο του μπάσου από το παρασκήνιο στο προσκήνιο, από το φόντο στην πρόσοψη. Και οι μουντές φράσεις του μπάσου θόλωσαν τον ήχο τους και τον γέμισαν σκιές.


"First Issue"



Released: 1978
Label: Virgin (V 2114)
Producer: Public Image Ltd


Tracklist

A1 - Theme
A2 - Religion I
A3 - Religion II
A4 - Annalisa

B1 - Public Image
B2 - Low Life
B3 - Attack
B4 - Fodderstompf



Το ντεμπούτο τους "First Issue" LP κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 1978 και στα σαράντα λεπτά που διαρκεί γίνεται κάθε προσπάθεια να θρυμματιστούν οι παραδοσιακές rock φόρμες.
Στο εννιάλεπτο εναρκτήριο "Theme" ο Jim Walker χτυπά με τρομερή δύναμη τα τύμπανα, ωσάν να το' βαλε σκοπό να σκίσει τις μεμβράνες. Ο δε κιθαρίστας Keith Levene γράφει τη δική του ιστορία παίζοντας ασυνάρτητα, απέριττα ακόρντα. Ο Lydon μας θυμίζει τους Pistols ουρλιάζοντας διαρκώς: "I wish I could fly...". Ιδού μια ένδειξη.

Και είναι στα "Religion I" και "Religion II" όπου, τώρα, ο Lydon απαγγέλλει στίχους (στο δεύτερο με περισσότερη ένταση και πάνω από μια διαδοχή πολύ όμορφων ακόρντων).
Και ενώ τα "Public Image" και "Low Life" ανατρέχουν, σε ταχύτητα και ύφος, στις punk ημέρες, υπάρχει ωστόσο, φυλαγμένο ως "διαμάντι" για το τέλος, το οκτάλεπτο "Fodderstompf", ένα απολαυστικό ρυθμικό κομμάτι με μια επαναλαμβανόμενη υπνωτική μπασογραμμή σε φθηνή dub παραγωγή.

Το "First Issue" ήταν ένας δίσκος που, λόγω του νέου ήχου του, παρουσίαζε ενδιαφέρον. Φτιαγμένος σε μια υποφωτισμένη ατμόσφαιρα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του δημιουργούν έναν νυχτερινό αστικό ήχο.

"Metal Box"







Released1979
Label: Virgin (METAL 1)
ProducerPublic Image Ltd



Tracklist

A - Albatross
B1 - Memories
B2 - Swan Lake

C1 - Poptones
C2 - Careering
D1 - No Birds
D2 - Graveyard

E1 - The Suit
E2 - Bad Baby
F - Socialist/Chant/Radio 4



Το "Metal Box" LP κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 1979 και μέσα στο μεταλλικό αυτό πακέτο υπήρχαν τρία δωδεκάιντσα. Καμμία δουλειά του group (είτε νωρίτερα είτε αργότερα) δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό το αριστούργημα. Εδώ το θαμπό μπάσο βρίσκει το αντίθετό του στον στιλπνό ήχο της κιθάρας. Πόσοι και πόσοι χρησιμοποίησαν έκτοτε στον ήχο τους αυτήν την αντίθεση! Οι Joy Division το έκαναν. Οι Siouxsie and the Banshees το έκαναν επίσης. Αλλά και κάθε γοτθική συνείδηση ανάδευσε τα δύο αυτά -εναντία μεταξύ τους- συστατικά για να δώσει μιαν αίσθηση σκιώδη στο χώρο, μια φόρμα του ψυχρού και της αιχμής στον ήχο.

Για τους PiL, όμως, τούτο ήταν κάτι δεδομένο. Σκέφτηκαν λοιπόν να πάνε ακόμη παραπέρα. Σκέφτηκαν ν' ανακατέψουν τις σκιές με τους disco ρυθμούς στα "Swan Lake" και "Graveyard", να φωτίσουν με ψυχρό φως το "Poptones", ν' αφήσουν "θαμμένα" τα τύμπανα στα "The Suit" και "Bad Baby", να δώσουν τη δική τους εκδοχή της reggae στο "Careering" παίζοντας, συγχρόνως, με τα synthesizers. Τέλος, θέλησαν να δικαιολογήσουν με τον πιο πειστικό τρόπο την εμφάνισή τους στην pop μυθολογία, ανοίγοντας τον δίσκο με το δεκάλεπτο "Albatross".

Το "Metal Box" είναι album-μνημείο. Για κάθε "θαμπή" νότα του μπάσου υπάρχει και μια αντίστοιχη "γυαλιστερή" κιθαριστική φράση. Για κάθε σκοτεινή γωνιά του δωματίου υπάρχει και μια αχτίδα ψυχρού φωτός. Είναι οι PiL οι πρωτοπόροι του ψυχρού σκιώδους χώρου, εκείνου που στα χέρια των Joy Division εξελίχθηκε σε γοτθικό περίγραμμα της pop κουλτούρας...

ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου