1 Music Telescope: David Bowie - "Heroes"

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

David Bowie - "Heroes"







Released: 1977
Label: RCA Victor (PL 12522)


Tracklist
A1 - Beauty And The Beast
A2 – Joe the Lion
A3 – “Heroes”
A4 – Sons Of The Silence Age
A5 - Blackout

B1 - V-2 Schneider
B2 - Sense Of Doubt
B3 - Moss Garden
B4 - Neukoln
B5 - The Secret Life Of Arabia




Μετά την κυκλοφορία του Low πάρθηκε από τον Bowie η σημαντικότατη απόφαση να μείνει και το επόμενο διάστημα στο Βερολίνο, όπου μαζί με τον Iggy Pop πήραν τους δρόμους και γνώρισαν όλες της πλευρές της ζωής. Γνώρισαν ανθρώπους που ούτε
μπορούσαν να φανταστούν ότι υπάρχουν. Εμπνεύστηκαν απ' αυτούς και κατέγραψαν τις παρακμιακές εμπειρίες τους στους στίχους.
            Στα τέλη του Σεπτεμβρη του 1977 κυκλοφορεί ο δίσκος Lust For Life του Iggy, σε στίχους του ιδίου και μουσική του Bowie. Όσον αφορά την επόμενη κυκλοφορία του τελευταίου, ο δίσκος θα τιτλοφορείτο "Heroes". Ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στα Hansa Tonstudios (που ο Bowie τα αποκαλούσε Hansa By The Wall) και στα sessions επιστρατεύτηκε στην κιθάρα ο Robert Fripp (ξέρετε, ο αρχηγός των King Krimson που λίγα χρόνια πρίν συνεργάστηκε 2-3 φορές με τον Eno).
            Έχουμε κι εδώ, κατ' αντιστοιχίαν με το Low, τη δεύτερη πλευρά να καταλαμβάνεται από instrumentals οπως το "V-2 Schneider" (είναι οι βόμβες "V-2" που έριχναν οι Γερμανοί στη Βρετανία κατα τη διαρκεια του Δευτερου Παγκοσμιου Πολεμου, αλλά και το επώνυμο του Florian των Kraftwerk), το πεσιμιστικό "Sense Of Doubt", το ambient "Moss Garden" που θυμίζει τις ανατολίτικες στιγμές των Popol Vuh και τις ήρεμες των Neu! και το "Neukoln" που ανακαλεί εικόνες του "Subterraneans". Το "The Secret Life Of Arabia", όμως, που κλείνει τον δίσκο δεν είναι instrumental, τουναντίον είναι ένα εθιστικό και άκρως χορευτικό κομμάτι, από τα πολύ χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη.
            Στην πρώτη πλευρά συναντούμε το κλασσικό "Beauty And The Beast", το "Joe The Lion" (με την κιθάρα του Fripp να παίζει το ρόλο φουτουριστικού εργαλείου), το "Sons Of The Silent Age", το ηλεκτρονικό "Blackout"... και το "Heroes"! Αυτο το τελευταίο (φτιαγμένο πάνω στα πρότυπα του "Silver Cloud" των La Düsseldorf) αποτελεί το μουσικό απαύγασμα της διατριβής του Bowie στους ήχους των δυτικογερμανών πειραματιστών. Είναι ένα εξάλεπτο αριστούργημα, άκρως επηρεασμένο από τους ήχους των Kraftwerk, Harmonia, La Düsseldorf και με θέμα μια ελπιδοφόρα ερωτική και συνάμα ηρωική ιστορία.
            Πέραν της απαστράπτουσας σύνθεσης, ακόμα και στιχουργικά ή φωνητικά, ο Bowie εδώ μεγαλουργεί. Από τις πρώτες διστακτικές αρθρώσεις των λέξεων - που όμως όλο και περισσότερο ανακτά τη σιγουριά που του λείπει - μέχρι τη σχεδόν υστερική υπεράσπιση της κοσμοθεωρίας του, στα τελευταία λεπτά. Από την ελπίδα που ελεύθερη αφήνει να φτερουγίζει ("...We Can Be Heroes, Just For One Day") και τη γλυκιά παρανομία ("...We Can Steal Time Just For One Day"), μέχρι τον τυφλό έρωτα ("...And We Kissed As Though Nothing Could Fall"). Από την αμείλικτη παραδοχή της πραγματικότητας ("...We're Nothing And Nothing Will Help Us") και τα όρια της παραίτησης ("...Maybe We're Lying Then You Better Not Stay"), μέχρι την ύστατη προσπάθεια για την κατάκτηση υπέρτατων αξιών όπως η Ελευθερία ("...But We Can Be Safer Just For One Day"). Το παίξιμο των μουσικών ειναι τόσο όμορφο στο "Heroes", σε σημείο που περίπου στη μέση νιώθει ο ακροατής έντονα πως το ίδιο το κομμάτι, από μόνο του, έχει πάρει το δρόμο προς την αιωνιότητα, πως βαδίζει χέρι χέρι με την Ιστορία του προηγούμενου αιώνα.
            Ρομαντισμός, ελπίδα, καταγραφή του Αίσχους - όλα συμπυκνώνονται μέσα σε έξι μόλις λεπτά. Το "Heroes" είναι ένα από τα τελειότερα δείγματα pop μουσικής που κατόρθωσε ποτέ να σκαρώσει ο ανθρώπινος νους. Είναι ένα κομμάτι που θα φωτίζει για πάντα τους καλλιτέχνες και τους παραγωγούς δείχνοντας το δρόμο της εκλεπτυσμένης δημιουργίας. Ύστερα απο την κυκλοφορία του, η pop μουσική δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου