1 Music Telescope: Terry Callier - «The New Folk Sound Of Terry Callier»

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Terry Callier - «The New Folk Sound Of Terry Callier»




Released: 1968
Label: Prestige (PR - 7383)
Musicians: Terry Callier (acoustic guitar, Vocals), Terbour Attenborough (Bass), John Tweedle (Bass)

Tracklist
Α1 - 900 Miles
Α2 - Oh Dear, What Can The Matter Be
Α3 - Johnny Be Gay If You Can Be
Α4 - Cotton Eyed Joe
Β1 - It's About Time
Β2 - Promenade In Green
Β3 - Spin Spin Spin
Β4 - The Golden Apples Of The Sun

Ο Terry Callier ήταν από το Σικάγο και εκείνο που αρχικά εντυπωσιάζει –πριν ακούσει κανεις τη μουσική του- είναι ότι αποσύρθηκε από τη μουσική βιομηχανία για περίπου είκοσι χρόνια… Λοιπον, «πού αποσύρθηκε, πού χάθηκε ο Σοφός»; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασχολήθηκε με την κόρη του και με τους υπολογιστές! Όμως ο Callier δεν
έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό για τα μαθήματα υπολογιστών που παρέδιδε, αλλά για το μουσικό του παρελθόν.

Το ντεμπούτο album του Callier κυκλοφόρησε από την Jazz ετικέτα της Prestige το 1968 (ενώ είχε ηχογραφηθεί ήδη από το 1964). Είναι ένα folk album με την εξής ιδιοτυπία: Υπήρχαν δύο μπάσα. «Γιατί αυτό;», θα αναρωτηθεί κανείς. Πιθανότατα για να δώσει μια jazz αίσθηση στη μουσική του. Συγχρόνως με τη φωνή του καθιστά τον δίσκο πιο υπνωτικό

Ο δίσκος ξεκινούσε με το «900 Miles» στο οποίο ο Callier τραβά τα φωνήεντα υπέροχα μπροστά από τα μυστηριώδη αρπίσματα της κιθάρας του. Και όλο αυτό πριν μπει για τα καλά αυτό το πανέμορφο traditional folk, όπου και απογειώνεται. Η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική (όπως βεβαια σε ολόκληρο τον δίσκο), οδηγώντας μας όμως τεχνηέντως στο ευγενικής υφής «Oh Dear, What Can The Matter Be», και από κει στο κλασσικό «Johnny Be Gay If You Can Be». Ένα ακομη folk standard, το «Cotton Eyed Joe», είναι αυτό που κλείνει την πρώτη πλευρά του δίσκου. Πρόκειται για ένα αέρινο κομμάτι που δύναται να οδηγήσει τη φαντασία του ακροατή πολύ πολύ μακριά. Πραγματικά αυτή είναι μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Στην πραγματικότητα ολόκληρος ο δίσκος απαρτίζεται από διασκευές. Εκείνο όμως που εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα δύο κομμάτια που ο ίδιος ο Callier έγραψε, το «Its About Time» που ανοίγει τη δεύτερη πλευρά, και το «Spin Spin Spin». Και το εν λόγω ενδιαφέρον έγκειται στις εξαιρετικές αυτές συνθέσεις, αφενός, αλλά και αφετέρου στη διασκευή που γνώρισαν (και τα δυο κομμάτια) την ίδια χρονιά από ένα ομολογουμένως σπουδαίο ψυχεδελικό group από το Σικάγο (και αυτο), τους H.P. Lovecraft. Οι τελευταίοι, στο δεύτερο LP τους, το «H.P. Lovecraft II», διασκευάζουν υπέροχα τα κομμάτια του Callier και μαλιστα αναδεικνύουν την εσωτερική ομορφιά τους η οποία, ίσως για λόγους ακουστικούς του «New Folk Sound» (επομένως περισσότερο λιτούς και λιγότερο καλειδοσκοπικούς), μάλλον περιορίζεται.


Το «The New Folk Sound Of Terry Callier» έχει να προσφέρει στον ακροατή μια σπάνια μουσική εμπειρία. Στο μέλλον ο Callier εμπλούτισε τον ήχο του και δημιούργησε πράγματι εκπληκτικά albums. Όμως αυτό το πρώτο έχει να επιδείξει την απλότητα της μελωδίας, και σε συνδυασμό με τα φωνητικά του ερμηνευτή… γίνεται απευθείας απαραίτητο για κάθε δισκοθήκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου